Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο 

16 Μαρτίου 2025, 15:31
Μοιραστείτε το:
Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο 

Τα περισσότερα νοικοκυριά τείνουν να ξαναζεσταίνουν ορισμένα τρόφιμα, που έχουν περισσέψει, κάτι που αποτελεί ένα βολικό τρόπο για να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο από την προετοιμασία ενός φρέσκου φαγητού.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να τα ζεστάνουμε δεύτερη φορά, δεδομένου ότι ελλοχεύουν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Αυτό συμβαίνει, αφενός, διότι οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταθούν, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως, βλάβη στα νεφρά.

Αφετέρου, αν αφήσουμε ορισμένα τρόφιμα να κρυώσουν, μπορεί στο μεσοδιάστημα, να αναπτυχθούν ορισμένα επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E.coli και η λιστέρια.

Η διαιτολόγος Harini Bala μοιράστηκε ένα βίντεο στο προφίλ της στο TikTok με δύο τρόφιμα και ένα ρόφημα που θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναβάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων για την αναθέρμανση τους.

 

@dietitianharinibala #nutritionist ♬ Harini Bala

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα διάσημο φυλλώδες λαχανικό που περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, η οποία είναι αβλαβής, όταν τρώμε το σπανάκι ωμό, δηλαδή σε ακατέργαστη μορφή.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το σπανάκι, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, αυτή η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ουροποιητικό σας σύστημα. Παράλληλα, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Με την αναθέρμανση του λαχανικού – δηλαδή όταν ξαναζεστάνουμε το σπανάκι σε υψηλή θερμοκρασία – αυτά τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, δηλαδή ενώσεις που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου. «Μην ξαναζεσταίνετε το σπανάκι, απλά καταναλώστε το αμέσως μόλις το μαγειρέψετε» προέτρεψε η διαιτολόγος.

Ρύζι

Το πιο επικίνδυνο φαγητό για να ξαναζεστάνετε είναι το ρύζι. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι κρυώσει– δηλαδή το τοποθετήσουμε στο ψυγείο-, μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus (Βάκιλλος ο κηρόχρους). Το συγκεκριμένο βακτήριο σχηματίζει σπόρια (μικροσκοπικά κύτταρα) που συνήθως βρίσκονται στο έδαφος και τα λαχανικά, τα οποία είναι ανθεκτικά στην θερμότητα, συνεπώς, ακόμα και όταν ξαναζεστάνουμε το ρύζι, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

Τα σπόρια του Bacillus cereus είναι συνήθως αβλαβή σε μικρό αριθμό, ωστόσο, όταν πολλαπλασιαστούν, λόγω ακατάλλης θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, που περιλαμβάνουν διάρροιες, εμετούς, πυρετό, ναυτία, πόνο και κράμπες στο στομάχι.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με την διαιτολόγο: «Το ρύζι μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών – μετά το μαγείρεμα – στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί, αφήνοντάς το έξω, και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί το επικίνδυνο βακτήριο».

Το Bacillus cereus είναι ένας είδος βακτηρίου που συνήθως επηρεάζει κυρίως τα αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, ζυμαρικά) και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση με σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό, που συχνά αναφέρεται ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού».

Τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Οι τανίνες είναι μια ομάδα χημικών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από διάφορες φυτικές τροφές, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα από ιώσεις.

Στις τανίνες αποδίδεται και η ξεχωριστή γεύση του τσαγιού. Όταν ξαναζεστάνουμε το τσάι, τότε οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ, λόγω της αύξησης της ποσότητας των τανινών, το ρόφημα πρόκετιαι να γίνει πιο πικρό.

Η Bala προειδοποίησε επίσης ότι τυχόν «αδρανή βακτήρια» στο τσάι πρόκειται να γίνουν «ενεργά» με το ξαναζέσταμα, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

To άρθρο Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .



Scroll to Top